Покер Омаха: детальні правила гри

Головна » Покер Омаха: детальні правила гри

Що таке Омаха?

Покер Omaha вважається однією з найбільш динамічних ігор, оскільки гравцям не доводиться нудьгувати за столом. Ситуація в роздачі радикально змінюється на кожній вулиці, змушуючи залишатися постійно залученим до гри і змінювати тактику.

Правила гри в Omaha схожі на правила холдему: ті ж етапи торгівлі, та ж колода карт, аналогічні комбінації. Проте оптимальна стратегія гри відчутно відрізняється, оскільки кожен гравець отримує по 4 карти, що призводить до помітного збільшення ймовірностей складання комбінацій. Але про все по порядку.

Правила гри Омаха

покер омаха

Вивчення правил будь-якої гри варто розпочати з основ. У покері це означає розуміння старшинства різних комбінацій карт. У грі омаха немає відмінностей в цьому аспекті порівняно з холдемом. Якщо ви новачок у грі, буде корисно освіжити собі знання щодо старшинства карткових комбінацій, щоб уникнути плутанини під час гри з друзями в неформальних ситуаціях або в грі в покер-румах на реальні гроші.

Старшинство комбінацій в Омасі

Комбінації в омасі наведено в порядку зростання їх сили, де найслабші знаходяться спочатку, а найсильніші розташовані ближче до кінця списку:

Старша карта: Досить рідка ситуація в Омасі, коли жоден гравець не утворив пару чи іншу комбінацію, і переможець визначається за найвищою картою.

Пара: Дві карти однакової гідності, які можуть бути в кишенькових картах, на дошці або у поєднанні обох.

Дві пари: Утворюється, коли є дві різні пари карт.

Сет (трипс): Три карти однакової гідності. Якщо у вас серед кишенькових карт є три однакові карти, вони не будуть вважатися сетом, бо можна використовувати лише дві кишенькові карти.

Стріт: П’ять карт поспіль, де туз може виступати як найсильнішою (Т-J-Q-K-A) або найслабшою картою в комбінації (A-2-3-4-5).

Флеш: П’ять карт однієї масті, без значення величини.

Фулл-хаус: Складається з сету та пари.

Каре: Чотири карти однакової гідності.

Стріт-флеш: П’ять карт однієї масті з послідовними значеннями.

Флеш-рояль: Стріт-флеш від десятки до туза.

Детальніше ми розібрали комбінації покеру в цій статті

Які ще різновиди Омахи існують

Додаткових відгалужень представленої карткової гри не так багато, найпопулярнішими можна назвати три наступні варіанти.

Omaha Hi Lo

омаха хай-лоу

Після гри в Пот-Ліміт Омаху (PLO), можна виділити ще один варіант гри під назвою Омаха Хай-Лоу. У цьому випадку перемогу можна здобути не тільки найсильнішою комбінацією, але й найслабшою. Два гравці можуть виграти в одній роздачі – той, хто має найсильнішу і найслабшу комбінації. В результаті банк буде розділений між ними пополам.

Найслабша комбінація для Лоу складається з п’яти карт, починаючи від 8 і закінчуючи 2. Таким чином, найслабшою комбінацією буде A-2-3-4-5.

Визначити наявність наймолодшої комбінації досить просто. Для цього потрібно, щоб на столі було не менше трьох карт, номінал яких буде 9 або менше. Якщо ці умови не виконані, гравець не може скласти Лоу комбінацію, і перемога буде визначатися тільки за Хай, ця комбінація завжди присутня.

Важливо відзначити, що в правилах гри Омасха Хай-Лоу може виникнути ситуація, коли один гравець збирає найкращу і найгіршу комбінації одночасно. Цю ситуацію зазвичай називають “Скуп” (Scoop).

П'ятикарткова Омаха

Існує також варіація гри – П’ятикарткова Омаха. Єдина відмінність від вже описаних правил гри омаха пот ліміт полягає в тому, що в даному випадку, як вказує назва, гравці отримують по 5 карт на руки. Це відкриває ще більше можливостей для складання комбінацій і створює ще більше ситуацій з натсами серед ваших опонентів.

6 Card Omaha

У зв’язку з активною рекламною кампанією найбільшої покерної кімнати PokerStars, існує можливість, що певна частина популярності припаде на 6-карткову Омаху. Точно такий формат вирішила впровадити у свій клієнт Amaya.

Хоча PLO6 не є новинкою, оскільки ця гра з’явилася ще в 2013 році у клієнті FullTilt Poker. Як можна здогадатися з назви, основна ідея цього варіанту полягає в тому, що гравці отримують на руки навіть більше карт – цілих 6.

Принцип складання комбінацій залишається незмінним. Гравці використовують лише дві карти зі своєї руки та три зі столу. Однак особливість PLO6 полягає в тому, що збільшення кількості розданих карт призводить до збільшення дисперсії.

У результаті гра стає ще більш агресивною, екшен за столами піднімається на новий рівень, що, в свою чергу, приваблює більше любителів. Безумовно, тепер гравцям слід бути більш уважними, оскільки 6 кишенькових карт збільшують кількість можливих комбінацій з двох карт, які можна використовувати. 

Чим відрізняється Омаха від Холдему – ключові моменти

Завдяки збільшенню кількості кишенькових карт, багатьом новачкам у грі в Омаху важко правильно оцінити свої сили. Сила руки часто переоцінюється, що призводить до перших труднощів. Важливо пам’ятати, що у вашого опонента також є така сама кількість карт, тому комбінації, які в звичайному Холдемі можуть вважатися сильними, в Омасі стають менш цінними, оскільки Стріти, Фулл Хауси та Флеші не такі рідкі.

Це також стосується отримання одразу трьох карт однієї сили на руки. Для новачків це може здатися вражаючим, але насправді це може бути не найкращою рукою, оскільки ви можете використовувати лише дві карти зі стартової руки. З урахуванням того, що третя карта тієї ж самої вартості вже є в вашій руці, шанс отримати четверту на дошці значно зменшується.

Підводячи підсумки відмінностей між Омахою і Холдемом, можна виділити три ключові аспекти:

1. Правила складання комбінацій в Омасі строгіші – обов’язково потрібно використовувати 2 кишенькові карти і 3 загальні.

2. Дисперсія в Омасі вища, ніж в Холдемі, що призводить до більш неочікуваних ситуацій.

3. Вибір стартової руки в Омасі складніший, а ймовірність перемоги на префлопі зменшується навіть у найкращих комбінаціях порівняно з Холдемом. Також процес класифікації рук та побудови чартів у Омасі в рази складніший.

Де грати в Омаху?

Після тривалого тестування, команда нашого сайту може порекомендувати два покер-руми, в яких досить високий трафік і дуже слабке поле гравців:

PokerBet

SportsBetting

У цих румах наші гравці показують найкращі результати гри в омаху.

Поширені запитання

Омаха це складніша і водночас цікава варіація правил покеру, де вам роздають відразу 4 кишенькові карти. Це помітно збільшує можливі варіанти розвитку гри як на префлопі, так і на постфлопі.

Ключова відмінність від холдему полягає в тому, що в Омаху гравець зобов’язаний використовувати 2 кишенькові карти та 3 загальні карти для складання готової п’ятикарткової комбінації. Це той момент, через який у гравців-початківців найчастіше виникає непорозуміння та помилки під час гри.

В омаху існує 16432 комбінації стартових рук, якщо не враховувати масті, або 270725 комбінацій з урахуванням мастей. Кращі стартові руки мають подвійну масть та включають сильну пару, таку як AAKK, AAJT та AAQQ.

Омаха – складніша для освоєння гра, ніж холдем, через більшу кількість стартових рук та можливих комбінацій. Тим, хто знається на покері холдем, швидше за все, буде легше освоїти покер омаха, але новачки все ж таки можуть стати досвідченими гравцями.

Головний редактор та автор більшості статей на нашому сайті. Покером захоплююся більше 15 років, граю виключно для задоволення. Також цікавлюся ставками на спорт і криптовалютами.

1 відповідь для “Покер Омаха: детальні правила гри”

Залишити відповідь