Що таке тільт та як з ним боротися?

Головна » Що таке тільт та як з ним боротися?

Покер – це гра, в якій потрібно вміти грамотно розбиратися в роздачах, вибудовувати діапазони, читати гру опонентів за столом, а також мати психологічну стійкість та максимальну концентрацію за столом. Дуже важливо завжди залишатися зосередженим, щоб не дозволяти емоціям брати над собою гору, якщо вас настигла смуга невдач.

Що таке тільт у покері

Емоційна напруга, що накопичується в моменти, коли гра складається не найкращим чином називається тільтом. Більшість гравців періодично зазнають цього стану і важливо знайти спосіб, як із цим справлятися.

тільт у покері

Прояви тільту

Будь-який нестабільний емоційний стан може впливати на вашу гру та заважати приймати правильні та обдумані рішення за столом. Як правило, у тильті гравець не здатний адекватно мислити і найчастіше робить грубі помилки, що негативно позначається на грі в цілому. Можна виділити низку причин, з яких гравці найчастіше впадають у тільт:

  • Якщо ви починаєте помічати, що ваші опоненти погано грають, але ви програєте їм банк за банком.

  • Ви програли велику роздачу. Наприклад, вам роздали кишенькові тузи, з якими ви пішли all-in і програли руці слабкіше. Така ситуація називається бедбітом.

  • Якщо вам довгий час не заходять хороші стартові руки, а в момент, коли на руках опиняється сильна карта, опоненти пасують.

Насправді тільт – це зміна вашого психологічного стану, який складно контролювати в певні моменти. У таких ситуаціях важливо обмірковувати дії за столом, не кваплячись і не приймаючи рішення на емоціях.

Одним із найпоширеніших прикладів тільту у більшості новачків є бажання відігратися якомога швидше. Професійні гравці можуть спокійно завершити ігрову сесію, навіть якщо вона йде у великий мінус і повернутися за стіл наступного дня з тверезим розумом. У тільті хочеться вийти з мінуса якнайшвидше, але як правило, така тактика веде до ще більших втрат банкролу (гра не по банкролу також може увігнати в тільт, тому що на короткій дистанції можна втратити велику суму грошей або зовсім програти все під нуль) .

Крім хибних рішень за столом, тільт безпосередньо впливає на ваш фізичний стан. Нерідко тільт може супроводжуватися підвищеним серцебиттям, пітливістю, дратівливістю та агресією. У такому стані продовжувати раціональну гру буде дуже складно.

Як боротися з тільтом у покері

Тепер, коли ви познайомилися з поняттям тільта та причинами, з яких він виникає у гравців, напевно постало питання: як з ним справлятися? Одне з найгарніших рішень – взяти паузу у грі. Коли ви отримуєте суцільні негативні емоції від гри і піддаєтеся стресові, потрібно позбавитися цього неприємного стану. Для цього потрібно працювати над самоконтролем, щоб вміти вчасно зупинитися і не посилити й без того згубне становище.

Є кілька рекомендацій, які допоможуть подолати тільт:

  1. Ваша ігрова сесія не повинна бути надто довгою. Грайте стільки часу, скільки вам зручно. Якщо ви не можете зберігати концентрацію за столами через 5-6 годин, то не варто продовжувати, оскільки ви не зможете приймати оптимальних рішень.

  2. Грайте зручну кількість столів. Якщо вам складно зосередитись, граючи кілька столів одночасно, не варто перевантажувати свій мозок. Сфокусуйтесь на 1-2 столах, роблячи ставку на якість, а не кількість.

  3. Не сідайте грати у поганому настрої чи стані втоми. Ваші думки в цей момент будуть будь-де, тільки не за покерним столом.

  4. Коли ви граєте в покер, захистіть себе від усіх відволікаючих факторів. Коли вам потрібно думати про роздачі, будь-які сторонні справи будуть відволікати від процесу.

  5. Грайте строго по банкролу. Багато любителів припускаються фатальної помилки, коли намагаються відігратися, зайшовши на ліміти вище. Найчастіше це призведе до ще більшої фінансової втрати, тому що на високих лімітах, як правило, сильніше поле, та й емоції від програшу не дозволять демонструвати гру високого рівня.

Важливо пам’ятати, що покер набагато складніше, ніж на перший погляд. Регулярна робота над грою та своїм психологічним станом допоможуть позбутися тільту, принаймні мінімізувати його. Якщо ви приймаєте правильні математичні рішення за столами, на дистанції ви опинитеся в плюсі ​​і вам буде легше пережити хвилі дисперсії та впоратися з переїздами.

Поширені запитання

Грайте комфортну кількість столів, щоб завжди приймати зважені рішення, та не “випадати” з гри.

Важливо пам’ятати, що покер – це дистанція. Не варто засмучуватись кожен раз, коли вам не пощастило у роздачі, продовжуйте грати в свою гру, незалежно від поточної ситуації.

Ні, якоїсь чарівної пігулки, на жаль, немає. Кожен гравець повинен знайти індивідуальний підхід для роботи над собою та зрозуміти основні фактори під час гри, які призводять до цього стану, щоб зробити правильні висновки.

Так, будь-який гравець у покер схильний до тільту.

Головний редактор та автор більшості статей на нашому сайті. Покером захоплююся більше 15 років, граю виключно для задоволення. Також цікавлюся ставками на спорт і криптовалютами.

Залишити відповідь