Що таке кікер у покері

Головна » Що таке кікер у покері

У світі покера, де кожна карта має значення і кожна комбінація може визначити переможця, використання карт, які не ввійшли до складу основної комбінації, може мати важливе значення. Найчастіше такі карти використовуються як “кікер”.

Кікер – це карта, яка не входить до складу основної комбінації, але може визначити переможця, коли у гравців однакові комбінації. Наприклад, у випадку, коли два гравці мають однакову пару, виграє той, у кого кікер вищий.

Карта кікер в покері може бути використана лише у комбінаціях з чотирма та менше картами, а в інших, таких як: стрейт, флеш, фул-хаус, стріт-флеш та флеш-рояль він не відіграє жодної ролі. У ситуаціях, коли основні комбінації гравців рівні, вирішальним фактором стає величина кікера.

Як кікер можуть використовуватися не тільки одна, але і більша кількість вільних карт. Їх число визначається різницею між загальними картами (їх у покері 5) та картами в комбінації. Таким чином, у пари може бути 3 кікери, у сета – 2, у двох пар або каре — 1.

Отже, хоча деякі карти можуть не ввійти до складу головної комбінації, вони можуть мати визначальне значення у вирішенні переможця роздачі. Тому гравцям важливо ретельно вивчати правила та стратегії використання кікерів для успішної гри за покерним столом.

Розглянемо кілька прикладів, як у роздачі грає роль кікер:

Комбінації з одним кікером

До таких поєднань належать каре та дві пари. Старша карта при складанні каре має значення лише у випадку загального каре для двох і більше опонентів. У цьому випадку перемагає гравець, у якого вища п’ята карта.

кікер з каре

У наступному прикладі обидва суперники отримали дві спільні пари на столі. І тут порівнюються кишенькові “9” і “Q”. Виграє другий учасник. Якби вони мали однакову старшу кишенькову картку, вони поділили б банк, а молодша не брала б участі в комбінації.

Комбінації з двома кікерами

У цю категорію входять сети та пари. Хоча у пар формально цілих три кікери, але в Холдемі хоча б один із них завжди буде загальним, оскільки він викладений на столі.

кікер з сетом

У прикладі вище сет двійок загальний для всіх. Перемагає перший гравець завдяки “A”. Якби у другого гравця був будь-який “А”, а другий кікер був би молодшим за “J”, вони б все одно поділили банк, адже другий “К” для них загальний.

кікер з парою

На борд вийшла спільна Пара. В обох суперників на руках виявилися “Q”. Якщо кікер однаковий у покері, для виявлення переможця у цьому прикладі порівнюються “J” та “T”. Банк дістається першому гравцю завдяки “J”.

Загальний кікер

Такі ситуації часто виникають, коли обидва гравці мають слабкі стартові руки.

загальний кікер

У прикладі на борді утворилося Каре. На столі знаходиться “A”, що робить комбінацію цілком загальною – банк ділиться порівну між суперниками. Припустимо, що замість “A” на столі вийшла “8”. Тоді переміг би другий гравець завдяки кишеньковому “K”.

Як не програти через поганий кікер?

До вибору стартових рук у покері важливо ставитись уважно. Особливо на перших етапах кар’єри. Допоможуть чарти стартових рук, які є у вільному доступі в інтернеті. Чарти допоможуть новачкам грати в покер-румах акуратно з різних позицій, вступаючи в гру лише із сильними руками. Пізніше, набравшись досвіду, стратегію можна буде розширювати, щоб вигравати фішки у складніших ситуаціях із руками середньої сили.

Деякі гравці нехтують старшинством другої карти на руках. Вони готові заходити з руками на зразок A3 чи K4 з будь-яких позицій. При цьому вони забувають, що їхні опоненти можуть потрапити в ту саму високу пару, і через домінацію вони можуть програти великий банк.

Для оцінки сили руки у кожній ситуації необхідно враховувати такі фактори:

  • Позиція за столом. У UTG AT чи AJ слід вважати слабкими тузами — дуже великий шанс, що в одного з гравців після нас буде AQ або АК. А ось при відкритті з BU “T” та “J” будуть сильні в більшості випадків.

  • Діапазон суперника. Коли опонент часто входить у гру з руками середньої сили або дозволяє собі розігрувати стартові «сміттєві»руки, сміливо продовжуйте роздачу, якщо у вас є на руках від АТ і вище.

  • Розвиток роздачі. Грайте акуратно, якщо ситуація на борді збільшує ймовірність стріту чи флешу в опонента. У таких випадках сила вашої пари може не мати значення, особливо якщо опонент проявляє агресію. 

Усі покеристи знають, що АК краще, ніж А5. Багато хто десь чув, що зі слабкими тузами складно грати на постфлопі. Але це не заважає гравцям заходити з будь-яким тузом чи королем із будь-якої позиції.

Щоразу вони програють великі суми з рукою на зразок К6 на дошці К74 і скаржаться на удачу: “Знову у нього KQ, та скільки ж можна!” Але іноді вони таки перемагають, і це підштовхує їх до нескінченного повторення помилки.

Не варто наслідувати їхній приклад і забувати про принцип домінації. Потрібно намагатися грати кікер у покері якомога вищий.

Поширені запитання

Так, кікер може бути у двох гравців однаковим.

Найменший кікер може бути від 7 і вище.

Головний редактор та автор більшості статей на нашому сайті. Покером захоплююся більше 15 років, граю виключно для задоволення. Також цікавлюся ставками на спорт і криптовалютами.

Залишити відповідь