Фул хаус у покері — усе про комбінацію

Головна » Фул хаус у покері — усе про комбінацію

Фулл-хаус – це одна з найсильніших комбінацій у покері, яка входить у четвірку найпотужніших рук. Перед початківцями, які готуються сісти за стіл, важливо зрозуміти, з яких початкових карт ця комбінація складається, і як її краще розігравати. Особливу увагу слід звернути на те, як визначається старшинство фулл-хаусів у порівнянні двох рук. Термін “Full House” перекладається з англійської як “повний будинок”, що символізує п’ятикартковий набір, що складається з сету (трійки) та пари, – усі “жителі” вашого будинку задіяні в грі.

Правила складання комбінації

У техаському холдемі, як і в інших варіантах покеру, гравці складають свої комбінації з закритих карт (які видно лише їм) та спільних відкритих карт, розташованих на столі. Фулл-хаус може бути складений різними способами, залежно від комбінації карт на руках гравців та на столі.

Загальний фул-хаус

У цій роздачі переможцями будуть всі одразу, бо всі мають однакову комбінацію: фулл-хаус із п’яти карт на столі. Наприклад, на дошці лежить 8-8-8-QQ і в жодного з гравців немає кишенькової пари старше вісімок чи дам.

загальний фулл хаус

Кишенькова пара та загальний трипс

Для збирання комбінації ви використовуєте кишенькову пару та трипс на борді. Наприклад, на дошці лежить 7-5-7-3-7, а у вас у руках дві дев’яткі. У такому разі ваша підсумкова комбінація 7-7-7-9-9. Для порівняння різних фулл-хаусів у цьому прикладі використовується пара: ви обіграєте всіх, хто має збіг з п’ятіркою або трійкою, але програватимете сильнішим кишеньковим парам: десяткам і вище.

фулл хаус з парою

Сет та загальна пара

Той випадок, коли на столі лежить одна пара, а ви збираєте сет завдяки кишеньковим картам. Наприклад, на дошці 6-6-4-K-Q у вас на руках дві дами. У цьому випадку у вас дуже сильний фулл-хаус: QQQ66, і ви обіграватимете багатьох гравців з фулл-хаусами з шісткою (наприклад, з 6-4 або 6-К). Суперникам складніше визначити наявність у когось із гравців кишенькового трипсу.

Дві спільні пари на дошці

Досить рідкісна ситуація, коли вистачить однієї карти, щоб зібрати комбінацію. Наприклад, на дошці 3-5-3-5-9 ви можете зібрати відразу два фул-хауси: на трійках та на п’ятірках. З трійкою варто бути особливо обережним, адже ймовірність, що опонент матиме п’ятірку, досить висока. До того ж, ваша комбінація напевно буде очевидною супернику, особливо якщо на дошці немає флешів і стрітів.

Найсильніший фул-хаус на такій дошці збере гравець із кишеньковими дев’ятками: його рука 9-9-9-5-5 буде сильнішою за 5-5-5-3-3, та 3-3-3-5-5.

Чия комбінація Фулл Хаус старша

У Техаському Холдемі та інших варіантах гри рідкість збору комбінації Фулл Хаус робить її досить цікавою в контексті роздачі. Оскільки можливість зібрати кілька таких комбінацій різними гравцями в рамках однієї роздачі залишається високою, виграш визначається в основному за картами, що входять в комбінацію.

Існує загальноприйнятий алгоритм визначення старшої комбінації Фулл Хаус у роздачі. Перевага завжди залишається за трипсом, тому спочатку порівнюються саме трійки. Наприклад, якщо один гравець має J-J-J-Q-Q, а інший – Q-Q-Q-T-T, перемога дістанеться останньому. Проте існують випадки, коли трипси можуть збігатися у декількох гравців, тоді до порівняння приймаються пари. Наприклад, руки T-T-T-4-4 та T-T-T-2-2, в цьому випадку переможець буде першим гравцем.

На оффлайн-турнірах та у грі онлайн покер-румах тактика гри з Фул Хаус на руках не дуже відрізняється від гри з іншими сильними комбінаціями. Гравцям рекомендується грати з обережністю, сподіваючись на максимальну вигоду від противників, зберігаючи при цьому певний рівень агресії.

Ймовірність зібрати фулл хаус у холдемі

Хоча фулл хаус вважається однією з найсильніших комбінацій у покері, ймовірність її збору значно вища, ніж, наприклад, шанси на отримання каре. Ось основні варіанти рук та їхні відповідні шанси на отримання фулл хаусу:

 – Кишенькова пара дає гравцеві шанс на збір фулл хаусу на флопі в 1% випадків.

 – Дві карти різної гідності дають шанс на отримання фулл хаусу на флопі лише в 0,1% випадків.

 – Три карти одного номіналу на флопі надають шанси на отримання цього комбо на терні вже в 13% випадків.

 – Трійка на флопі перетвориться на фулл хаус на рівері в 30% випадків.

 – Трипс або сет на терні допоможе зібрати цю комбінацію у 19,5% випадків.

 – Дві пари на флопі до терну перетворяться на фулл хаус з шансом у 8,5%.

 – Дві пари на флопі до рівера зберуть фулл хаус з ймовірністю 16,5%.

 – Зібрати фулл хаус з двома парами на терні до рівера вийде лише в 9% випадків.

Ймовірність зібрати фулл хаус у Омасі

Омаха вважається одним з найбільш дисперсійних видів покеру, де успіх гравця має більший вплив порівняно з Техаським Холдемом. Завдяки більшій кількості карт на руках гравці отримують більше можливостей для формування комбінацій, що призводить до відносно вищої ймовірності збору фулл хаусу, але меншої цінності цієї комбінації.

Ось основні варіанти рук та їхні відповідні шанси на отримання фулл хаусу в Омасі:

 – З кишеньковою парою на руках шанс на збір фулл хаусу на флопі становить лише 1%.

 – Дві кишенькові пари дають гравцю шанс на завершення фулл хаусу на флопі в 9% випадків і до рівера – в 17% випадків.

 – Чотири різні карти до флопу зберуться у фулл хаус у 0,3% випадків.

 – Триплет на флопі допоможе зібрати фулл хаус до терну у 27% випадків.

 – Той же триплет на флопі до рівера перетвориться на фулл хаус у 52% випадків.

 – Трійка на терні або рівері дозволить добрати необхідні карти для фулл хаусу з шансами відповідно 34%.

Як розігрувати Full House

Поєднання пари та трійки утворює сильну комбінацію, проте ризикувати раніше часу не варто. Якщо вже на флопі гравець отримав фулл хаус, йому потрібно грати обережно. Дії будуть відрізнятися в залежності від ситуації. Ось як краще розігрувати фулл хаус, якщо він вже складений на флопі:

 – Не потрібно проявляти агресивність. Рекомендується діяти обережно та збирати інформацію про реакцію опонентів.

 – Якщо є підозра на дро у опонента, можна розглянути опцію рейзу для підвищення ставок і скорочення шансів для суперника на виграшну комбінацію.

Поширені запитання

Комбінація фулл хаус старше ніж флеш.

Фулл хаус із трьох тузів і двох королів вважається найсильнішим.

Фулл хаус сильніше, ніж комбінація стріт.

Так це можливо. У такій ситуації банк ділиться між опонентами.

Стріт-флеш завжди буде сильнішим за фул хаус.

Сильніше ніж фул хаус лише 3 комбінації: каре, стріт-флеш та флеш рояль.

Головний редактор та автор більшості статей на нашому сайті. Покером захоплююся більше 15 років, граю виключно для задоволення. Також цікавлюся ставками на спорт і криптовалютами.

Залишити відповідь